Budynek

Historia pałacu

Po zmiennych kolejach losu jego włodarzy ówczesny dom właściciela majątku przeszedł w 1827 roku w drodze dziedziczenia w ręce rodziny von Brünneck. Pozostał on własnością tejże rodziny aż do roku 1945, kiedy to ostatni właściciel majątku, Harald von Brünneck, został wywłaszczony. Pałac w swojej dzisiejszej postaci powstał wskutek jego przebudowy około roku 1900. Wtedy to dobudowano między innymi do obecnej części środkowej oba skrzydła boczne. I w taki oto sposób prosty dom właściciela majątku został przekształcony w okazały „zamek” w stylu neobarokowym.

Od czasu II Wojny Światowej budynek ten był wykorzystywany w rozmaity sposób. Zarówno wojska Wehrmachtu, jak i Armii Czerwonej miały tutaj swoje kwatery. Mieściła się tutaj także rosyjska komendantura oraz obóz dla uchodźców, jak również wiele osób pozbawionych ojczyzny i wypędzonych znalazło tu pierwsze schronienie. Do roku 1974 miała tutaj swoją siedzibę trebnicka szkoła, a do 1992 przedszkole. Pałac służył wtedy jako budynek mieszkalny i biurowy oraz jako ośrodek obozów wakacyjnych.

20. marca 1992 założono Stowarzyszenie Zamek Trebnitz Centrum Edukacji i Spotkań (Schloß Trebnitz Bildungs‐ und Begegnungszentrum e. V.). W 1993 przy dużym wsparciu z poziomu federalnego, Kraju Związkowego Nadrenii Północnej‐Westfalii, Kraju Związkowego Brandenburgii, Gminy Trebnitz oraz wielu innych Stowarzyszenie to rozpoczęło kompleksowy remont całego budynku w celu zamienienia go w dom otwarty na międzynarodowe spotkania młodzieży.

 Schloss ohne Seitenflügel um 1860
Zamek bez bocznych skrzydeł około roku 1860
Obraz przedstawia główną część budowli dzisiejszego pałacu w jego ówczesnym kształcie jako dwu- i półpiętrowy pięcioosiowy klasycystyczny dom właściciela majątku z środkowym ryzalitem i płaskim dwuspadowym dachem na kwadratowym rzucie.

 Eingangsseite des Schlosses um 1920
Front zamku około roku 1920
Po kompleksowej przebudowie pałac przypominający zamek prezentuje się jako masywny dwui półpiętrowy otynkowany budynek z wysokim czterospadowym dachem mansardowym z wydatnym środkowym ryzalitem i z dobudowanymi podpiwniczonymi bocznymi skrzydłami.

 Während der Sanierung des Schlosses fanden bereits erste Jungendbegegnungen statt.  Der Eingangsbereich des Schlosses vor der Sanierung.  Das Schloss um 1990.
Podczas renowacji w roku 1995
Już podczas przebudowy (w latach 1992 – 1998), kiedy to pałac był remontowany krok po kroku, odbywały się w nim pierwsze międzynarodowe spotkania młodzieży.

Original Türgriff  Der Stuck wurde bei der Restaurierung erhalten.  Blick auf die Treppe im Eingangsbereich des Schlosses.
Dziś: Miejsce spotkań
Od czasu ukończenia remontu pałac może ugościć 60 osób, posiada niekonwencjonalne pracownie warsztatowe i przestrzenne sale seminaryjne, które to dzięki stiukowej dekoracji i parkietowej posadzce zapewniają ambitną i inspirującą atmosferę do pracy.